8. Jenny Sigurs: Bromska palatset

Frankrikes residens, Bromska palatset, ligger på Narvavägen 26 i Stockholm. Gustav Emil Broms lät bygga palatset åt sin hustru och sina fem söner, på en tomt som han hade förvärvat i kvarteret Fanan, i hjärtat av Östermalm. Bromska palatset uppfördes 1898-1900 av byggmästaren EW Berggren efter ritningar av arkitekterna Erik Lallerstedt och Ludvig Peterson.

1920 köptes fastigheten av franska staten för Frankrikes legation i Sverige (men den togs i bruk 1921), som uppgraderades till ambassad 1947. Bromska palatset är idag den franske ambassadörens residens.

Jenny Sigurs är pressattaché vid Frankrikes ambassad och är väl förtrogen med Bromska palatset, eftersom hon har gett visningar av residenset. I den 10 minuter långa intervjun delar hon med sig av palatsets historia och arkitektur. Podden är ett specialavsnitt inför Kulturnatt Stockholm lördagen den 26 april 2014. Då öppnar residenset sina portar för allmänheten och man kan då ströva runt i de vackra lokalerna och insupa den härliga atmosfären. Fri entré mellan klockan 18 – midnatt.

Mer information om Kulturnatt finns på ambassadens hemsida: www.ambafrance-se.org